Vår förmåga att klä kunskap och erfarenheter i ord gör det möjligt för oss att lära av varandra. Dessutom kan vi använda vår fantasi för att utforska det som inte har hänt, men kanske skulle kunna hända. Interaktivt berättande är konsten att berätta tillsammans med andra. Den här utbildningen ger dig verktyg och metoder för att använda interaktivt berättande i många olika situationer.
För dig som vill:
- Ta steget från envägskommunikation till samspel med andra i ditt berättande
- Hitta verktyg för att planera och leda interaktivt berättande
- Hjälpa barn, tonåringar och vuxna att utveckla språk, kreativitet och empati
- Vägleda andra in i spännande, roliga och sociala berättaraktiviteter
Avsnitt och info
Presentation och inledning,
Lär känna utbildaren och få bakgrund, upplägg och innehållet av utbildningen presenterat. Vem utbildningen vänder sig till och vad som kommer att tas upp i de fyra avsnitten.
Avsnitt 1: Hur bygger vi en berättelse?
I första avsnittet kommer vi att fokusera på processen bakom att skapa en berättelse och de olika element som krävs för att skapa en engagerande historia. Du får en förståelse för grundläggande beståndsdelar, interaktiv berättande, immersion och uttryck som räls och krydda.
Avsnitt 2: Att samberätta med barn
I det andra avsnittet tittar vi på olika exempel på interaktivt berättande, och hur man kan skapa förutsättningar för att göra det så bra som möjligt. Vi lär oss om hur ledaren ansvarar för strukturen och med hjälp av specifika frågor lotsas barnen in i att bidra till berättandet. Ledaren modererar genom att upprepa påståenden, alternativt genom att leda uppmärksamheten åt ett annat håll. Slumpverktyg ger oförutsedda inspel och skapar problem att lösa.
Avsnitt 3: Samberättande med tonåringar och vuxna
I det här avsnittet kommer vi att ta upp samberättande som pedagogiskt verktyg för att engagera deltagare i olika åldersgrupper, från tonåringar till vuxna. I tonåren är identitetsexploration vanligt, vilket kan användas för att skapa intresse för historieövningar. För vuxna används samberättande för att förmedla kunskap och uppmuntra deltagarna att sätta sig in i olika roller eller situationer.
Avsnitt 4: En introduktion till den svenska rollspelskulturen
I det fjärde och sista avsnittet är det dags för en introduktion till den svenska rollspelskulturen. Rollspel bygger på gemensamt berättande och har utvecklats från att spelas runt bord med tärningar till att även spelas online via olika plattformar. Rollspel handlar om att en grupp spelare kontrollerar varsin karaktär medan en spelledare styr världen de möter, allt i dialogform.
Reflektionsfrågor, övningar och referensmaterial kopplat till utbildningen följer efter varje avsnitt. Kursen avslutas med ett intyg.
Målgrupp: Utbildningen vänder sig till dig som använder muntligt berättande som yrkesverktyg. Kanske håller du sagostunder och bokcirklar på biblioteket, kanske är du pedagog och vill jobba kreativt med språket, kanske vill du hitta sätt att engagera andra när du talar inför en grupp