BTJ-Appen

Det finns många delar i vardagsarbetet på biblioteken som kan underlättas med hjälp av mobiltelefon och surfplatta. BTJ har därför tagit fram en lättanvänd och självinstruerande app. I appen lanseras löpande nya funktioner – först ut är funktionen ”Beställ katalogisering”.

En app för alla bibliotek

BTJ-Appen riktar sig till alla typer av biblioteksverksamhet och förbättrar och underlättar ditt arbete, både kring de tjänster du har från BTJ och sådana tjänster du inte abonnerar på än.
Den första funktionen i appen är Beställ katalogisering och är en modul i appen som riktar sig både till bibliotek med och utan bibliografisk service. Här kan ni skanna av och skicka in en beställning på katalogisering av medier som ni själva inte har tid eller kunskap att göra.

För att kunna börja arbeta med appen behöver du registrera dig och ditt bibliotek som användare. Detta gör du här– Efter att du fyllt i och skickat in så återkommer vi till dig med inloggningsuppgifter. Att starta ett konto i BTJ-Appen är självklart kostnadsfritt.
Läs mer på vår blogg om arbetet med BTJ-Appen. BTJ-Bloggen: ”Därför ska BTJ lansera en app”

Kom igång med BTJ-Appen

Webb-app underlättar

BTJ-Appen är en så kallad webb-app. Detta innebär att du inte behöver ladda ner appen. Du kan alltså använda vilken enhet du vill och sedan logga in med de användaruppgifter du fick när du registrerade dig.
När du fått inloggningsuppgifter så hittar du appen här: btjappen.btj.se
Appen fungerar även dator men är helt anpassad till mobiltelefon och surfplatta.

MODUL 1: Beställ katalogisering

Att hålla bibliotekets katalog aktuell ska vara lätt. Men om katalogiseringskompetens saknas, eller om mediet är på ett språk som bibliotekarien inte kan, är det en utmaning att få ut mediet i hyllan.

Nu blir det ännu smidigare att få en bok katalogiserad, oavsett språk och medietyp. Från och med hösten 2021 kommer alla bibliotek kunna skicka beställningar på katalogisering via mobiltelefonen och BTJ-Appen.
Behovet av det som kallas titelbladskatalogisering har ökat under de senaste åren, både hos bibliotek som har bibliografisk service från BTJ och de som inte har det. Titelbladskatalogisering kan beställas av bibliotek för redan inköpt material när katalogposter saknas. Titelbladskatalogisering innebär att biblioteket skickar in skannade underlag på olika delar av mediet. Fram tills nu har detta krävt tillgång till skanner, dator och för många har detta inneburit en omständlig process.

Med BTJ-Appen och den första modulen ”Beställ katalogisering” instruerar telefonen dig i detalj hur du ska gå till väga, vilka sidor och streckkoder du ska fotografera av inne i appen och vilken information du ska skriva in. När du är klar skickas beställningen iväg till BTJ:s katalogisatörer. Du får sedan en notis när katalogposten är klar.

För bibliotek med bibliografisk service från BTJ är beställningar i appen en del av abonnemanget och är kostnadsfria inom ramarna för bibliotekets frikvot. Frikvotens omfattning hittar du inne i BTJ-Appen.
För bibliotek utan bibliografisk service från BTJ debiteras katalogiseringsuppdraget per inskickat uppdrag utifrån medietyp och språk. Priser hittar du inne i BTJ-Appen.

Kom igång med BTJ-Appen

MODUL 2: Recensionsbanken (release vintern 2021/2022)

Under vintern 2021/2022 lanseras funktionen ”Recensionsbanken”. De som abonnerar på Inköpsvägledningen/BTJ-häftet kommer att i BTJ-Appen få tillgång till alla recensioner historiskt. Genom att skanna en streckkod eller ett ISBN-nummer visas bokens recension/lektörsomdöme, läsordning, förlagstext med mera. För de med Inköpsvägledningen som redan registrerat sig för BTJ-Appen kommer den nya funktionen att dyka upp i appen så fort funktionen lanseras.

Som alltid vill vi att verktyget ska vara så bra som möjligt för er som använder appen. Kom gärna med förslag på funktioner eller beskriv hur en recensionsbank i mobilen skulle fungera i ert arbete: använd detta formulär

Kommande funktioner

Det finns många delar i det dagliga arbetet på biblioteket som underlättas av att kunna utföras ute bland hyllorna, eller på andra ställen i biblioteket där tillgång till dator saknas. Därför har vi har tagit fram en app som successivt utvecklas med nya underlättande funktioner. En app som fungerar som en verktygslåda och underlättar bibliotekariens arbete i vardagen. Vi kommer löpande att utannonsera kommande funktioner. Tveka inte att kontakta oss om du har idéer eller synpunkter på vilka funktioner ni behöver i ert dagliga arbete.

Kom igång med BTJ-Appen