Med förebyggande åtgärder, förbättrad säkerhet och ökad medvetenhet kan mycket av ordningsproblemen stoppas innan de uppstår. Den här utbildningen ger kunskaper om hur stök kan förhindras och i de fall som det uppstår mildra dess effekter.
För dig som vill:
- Kunna hantera hot- och våldssituationer på ett säkert sätt
- Öka kunskapen kring förebyggande åtgärder
- Förbättrad säkerhet och ökad medvetenhet kring hot- och våldssituationer på biblioteket
- Främja ett professionellt beteende och förbättra beslutsfattandet i en hot- och våldssituation
Avsnitt:
Introduktion:
Lär känna utbildaren och få bakgrund, upplägg och innehållet av utbildningen presenterat
Avsnitt 1: Varför denna utbildning? Syfte och mål
I detta avsnitt går vi igenom syftet och målet med utbildningen för att öka medvetenheten, förbättra säkerheten och främja beslutsfattandet i en hot- och våldssituation på biblioteket.
Avsnitt 2: Trygghet, säkerhet och ansvarsfördelning:
Både medarbetare och chefer har ett ansvar att säkerställa att arbetsplatsen är trygg och säker. I detta avsnitt går vi igenom ansvarsfördelningen kring dessa begrepp.
Avsnitt 3: Begrepp och definitioner av brott och agerande vid brottssituationer
I det tredje och mest omfattande avsnittet kommer vi att gå igenom ordningsstörning och potentiellt förekommande brott på bibliotek, vad de betyder och hur de kan ge sig uttryck samt hur man ska agera.
Avsnitt 4: Förebyggande åtgärder:
Kartläggning av problem som uppstår grundar sig på incidentrapporter, personal och chefers upplevelser samt tankar om problemen. I det sista avsnittet i den här utbildningen går vi igenom bland annat MILKs-modellen som är ett verktyg för att förebygga stök på bibliotek.
Övningar, kunskapstest och referensmaterial kopplat till utbildningen hittar du efter de enskilda avsnitten. Utbildningen avslutas med ett intyg.
Målgrupp för utbildningen: Bibliotekspersonal oavsett biblioteksform