Förlagsdagarna för dig som är förlag

Här hittar du information om hur inspelningen av Förlagsdagarna hösten 2024 kommer att gå till. Här finns även information om viktiga deadlines.

Nu är det återigen dags för Förlagsdagarna! Den 4–6 september sänder vi från BTJ i Lund. Den 4 september är det dags för vuxensändningen och barnlitteraturen presenteras den 5 september. Den 6 september ägnas åt litteratur för ungdomar och unga vuxna.

Precis som tidigare finns en materialsida som deltagarna kan gå in på efter eventet. Där finns möjlighet att se på enskilda presentationer från förlagen, men det går även att se livesändningen på nytt.

INSPELNING

Inspelningsdagar: Stockholm 28 – 30 maj och Lund 10 juni. För mer specifik information för respektive dag klicka på rubrikerna nedan.

Kan du inte vara med på inspelningen i Stockholm eller Lund men vill ändå medverka på Förlagsdagarna? Ta kontakt med Carolina Sevemark som är förlagsansvarig för Förlagsdagarna på, forlagsdagar@btj.se.

Har du några frågor angående inspelningen, kontakta Madeleine Gripsten , 046 – 180 184 eller madeleine.gripsten@btj.se

Stockholm 28 –30 maj

Inspelningsplats

TTV Studios, Alsnögatan 9 i studio 1, STOCKHOLM
Visa på karta

Under inspelningsdagarna kommer vi, precis som förra gången, spela in en kortare film till livesändningen samt en längre till materialsidan. Ni har också möjlighet att skicka in en filmad författarhälsning från någon av era författare utifrån det paket ni valde vid svar kring medverkan. Författarhälsningarna kommer vara med på materialsidan.

Deadline för att skicka in författarhälsning: onsdagen den 14 augusti.

Skicka in författarhälsning

Kortare film till livesändningen

Den korta presentationen till livesändningen ska vara en minipresentation där ni lyfter så många som möjligt av höstens bästa titlar. Utifrån kundernas önskemål satsar vi mindre på fördjupande samtal i livesändningen. Fokus ska vara på era titlar. Inspelningen kommer att ske i sittande miljö med möjlighet till PowerPoint/PDF-presentation. Den korta filmen kommer att klippas in i livesändningen som sänds den 4–6 september. Tänk på att filmen till livesändningen och den till materialsidan ska skilja sig åt.

Längre film till materialsidan

Ni kommer vid samma inspelningstillfälle spela in en längre film till materialsidan. Här finns möjlighet att ha med en eller flera författare (max tre personer i sittstudion samtidigt). Inspelningen kommer ske intill en tv-skärm. Här ser vi gärna att ni använder er av PowerPoint/PDF-presentation, men tryckta böcker och/eller dummies går också bra. Den längre filmen kommer läggas upp på materialsidan på BTJ.se som de anmälda kunderna når efter avslutad livesändning.

Presentation – praktisk information

 • Gör era presentationer i formaten PowerPoint eller PDF
 • Undvik att bädda in filmer i era presentationer
 • Placera inte er logotype längst upp till höger. Då kommer den att krocka med BTJ:s logga.
 • Döp era presentationer till ert förlagsnamn samt vilken dag det gäller, ex: Förlagsnamn-Vuxen.pptx

Deadline för att skicka in presentationen: tisdagen den 21 maj.

Skicka in din presentation

Lund 10 juni

Inspelningsplats

BTJ, Mobilvägen 4, LUND
Visa på karta

Under inspelningsdagen kommer vi spela in en kortare film till livesändningen samt en längre till materialsidan. Ni har också möjlighet att skicka in en filmad författarhälsning från någon av era författare utifrån det paket ni valde vid svar kring medverkan. Författarhälsningarna kommer vara med på materialsidan.

Deadline för att skicka in författarhälsning: onsdagen den 14 augusti

Skicka in författarhälsning

Kortare film till livesändningen

Den korta presentationen till livesändningen ska vara en minipresentation där ni lyfter så många som möjligt av höstens bästa titlar. Utifrån kundernas önskemål kommer vi satsa mindre på fördjupande samtal i livesändningen. Fokus ska vara på era titlar. Inspelningen kommer att ske i sittande miljö med möjlighet till PowerPoint/PDF-presentation. Den korta filmen kommer att klippas in i livesändningen som sänds den 4–6 september. Tänk på att filmen till livesändningen och den till materialsidan ska skilja sig åt.

Längre film till materialsidan

Ni kommer vid samma inspelningstillfälle få möjlighet att spela in en längre film till materialsidan. Här finns möjlighet att ha med en eller flera författare (max två personer i sittstudion samtidigt). Inspelningen kommer ske intill en tv-skärm. Här ser vi gärna att ni använder er av PowerPoint/PDF-presentation, men tryckta böcker och/eller dummies går också bra. Den längre filmen kommer läggas upp på materialsidan på BTJ.se som de anmälda kunderna når efter avslutad livesändning.

Presentation – praktisk information

 • Gör era presentationer i formaten PowerPoint eller PDF
 • Undvik att bädda in filmer i era presentationer
 • Placera inte er logotype längst upp till höger. Då kommer den att krocka med BTJ:s logga.
 • Döp era presentationer till ert förlagsnamn samt vilken dag det gäller, ex: Förlagsnamn-Vuxen.pptx

Deadline för att skicka in presentationen: tisdagen den 4 juni.

Skicka in din presentation

Egen film

För de förlag som enligt överenskommelse ska skicka in en egen film. Formatet vi sänder i är 1920 x 1080 liggande format. Exportera gärna i .mov eller .mp4.

Tänk på:

 • Spela in i en tyst miljö utan störande ljud
 • Ha så bra ljus som möjligt, gärna naturligt ljus
 • Använd gärna mikrofon/headset om möjligt för att få så bra ljudkvalitet som möjligt
 • Spelar du in med mobil – använd liggande format, EJ stående
 • Tänk på bildutsnittet. Att personen som pratar befinner sig mitt i bilden med lite luft över huvudet brukar bli bra. Se gärna till att händerna syns, extra viktigt om en bok ska visas upp

Deadline för att skicka in filmen: onsdagen den 14 augusti.

Skicka in egen film

SKICKA IN ÖVRIGT MATERIAL

Titellistor

Även inför höstens Förlagsdagar kommer vi att producera ett digitalt program för eventet. Detta kommer innehålla titellistor, annonser, redaktionellt innehåll samt program för dagarna. Programmet fungerar som ett inköpsstöd för de anmälda deltagarna och är en stor möjlighet för er att tidigt nå ut med höstens utgivning till landets bibliotek.

När ni skickar in listor får ni gärna markera vilka titlar som kommer tas upp i livesändningen så att biblioteken redan innan vet det.

Gör så här:

Deadline för att skicka in titellistor: tisdagen den 18 juni.

Skicka in titellista

Författarporträtt och annonsering

Det finns även möjlighet att annonsera i programmet, både med hel- och halvsidesannonser beroende på vilket av annonspaketet som valts. Även för författarporträttet gäller att ni själva producerar text och skickar in bilder samt omslag.

Annonsinformation:

 • Mått: Helsida 210 x 297 mm + 3 mm utfall | Halvsida 210 x 148 mm + 3 mm utfall
 • Spara filen som högupplöst .pdf
 • Skicka in annonsen med knappen nedan

Författarporträtt – gör så här:

 • Ladda ner instruktion författarporträtt (pdf)
 • Skriv din text enligt instruktionen i Word
 • Skicka in textdokument, författarbild (högupplöst .jpg eller .tif) och eventuellt omslag (högupplöst .jpg eller .tif) med knappen nedan

Deadline för att skicka in författarporträtt och annonser: tisdagen den 18 juni.

Skicka in författarporträtt eller annons

 

Har du några frågor, kontakta Carolina Sevemark, förlagsansvarig för Förlagsdagarna, på forlagsdagar@btj.se.