Saga 3.0 + Viddla = Sann filmglädje för låntagarna!

Tack vare ett nära samarbete mellan BTJ och OLS kan nu alla bibliotek med Saga erbjuda strömmande film på ett nytt och smart sätt. Utan extra utveckling får låntagarna tillgång till favoritfilmerna direkt i bibliotekskatalogen. På samma enkla sätt som för e-böcker.

Efterfrågan på strömmande film har ökat explosionsartat på senare år och här har biblioteken en viktig roll att fylla. Hittills har utlåningen skett genom koppling till en extern webbplats, viddla.se men många bibliotek efterfrågar möjlighet att låna strömmande film direkt från bibliotekskatalogen.

Med Viddla för Saga 3.0 blir detta möjligt. Helt utan extra kostnad integreras filmbiblioteket i det existerande systemet och blir en naturlig del av det totala utbudet.

”Att kunna erbjuda Viddlas filmer direkt från sin egen webbplats är viktigt för många av våra kunder, det stärker relationen med låntagarna”, säger Staffan Dykes produktchef för Viddla på BTJ. ”Därför känns det extra roligt att kunna förverkliga integreringen i Saga.”

DEMO – så fungerar det

 

Det innebär många fördelar både för låntagare och medarbetare, som att:

 • Poster importeras till bibliotekssystemet och hittas via vanligt sök
 • Nya titlar uppdateras automatiskt i katalogen, inklusive beskrivning, ämnesord och trailers
 • Bibliotekets redaktörer kan skapa listor och skriva tips via Saga admin
 • Film och trailers spelas upp direkt från katalogposten
 • Film-lån syns på Mina sidor med info om när lånet går ut

Tack vare ett gemensamt utvecklat API innebär Viddla för Saga 3.0 vare sig utvecklingstid eller uppstartskostnader och biblioteket betalar enbart för varje lån.

”Det är roligt att kunna erbjuda våra Saga-användare en ännu bättre filmupplevelse via integrationen med Viddla”, säger Lars Ericsson, VD för Open Library Solutions som står bakom Saga-systemet.  ”Med Saga och Viddla är det verkligen enkelt att låna film.”

Vill du att vi kontaktar dig?

För mer information och beställning, vänligen fyll i formuläret så kontaktar vi dig.


Viddlas utbud och urval

I början av 2017 lanserade BTJ Viddla med ca 200 filmer och nu är det möjligt att viddla över 1300 kvalitetsfilmer! Viddla arbetar med att leverera både bredd och kvalitet för att spegla och komplettera bibliotekens ordinarie filmutbud. I vårt urval fångar vi hela filmmediets bredd: Från barnfilm till odödliga klassiker, från storfilmer till dokumentärer samt naturligtvis internationella filmer från hela världen.

För barnen har vi en fantastisk guldgruva via vår tillgång till SF:s filmkatalog med alla Astrid Lindgrens älskade filmer men även nya favoriter som Fåret Shaun, Pettson & Findus och Alfons. Bland klassikerna hittar vi till exempel Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet och kan avnjuta Laurence Olivier i Hamlet. Dokumentärerna täcker sådant som mode – Dior and I, musik – Searching for Sugarman, och natur – Surikaterna, och exempel på de internationella filmerna är: Mustang (Turkiet), Tango Libre (Belgien) och Under körsbärsträden (Japan).

De storfilmer vi väljer ut är i regel de som vunnit olika priser och utmärkelser inom filmvärlden så som Slumdog Millionaire, som vunnit fantastiska åtta Oscars.

Vi levererar katalogposter till alla filmer och informerar om nyheter som gäller själva tjänsten. Vi jobbar även med att introducera filmer genom olika teman och inspirerande artiklar så att dina låntagare får möjlighet att upptäcka film de annars kanske missat.

Viddlas utbud fortsätter växa med nya titlar från de filmbolag vi har avtal med. Eftersom vi jobbar med DRM – den säkraste krypteringsnivån både för kund och leverantör, kan vi samarbeta med alla rättighetsinnehavare till film. Från stora bolag som SF, Atlantic, Sandrew, Scanbox, Njutafilms, Folkets Bio, Edge Entertainment och Studio S till mindre bolag som Angel, Majeng och BLD Media.

Koll på kostnaderna
Med Viddla slipper du uppstarts- eller investeringskostnader. Ditt bibliotek betalar bara för förbrukning och hur många lån en låntagare får göra per månad, avgör ni. Ett lån kostar 25 kr, och vi hjälper er gärna att ta fram en plan.

Fem korta om Viddla

 • ett växande kvalitetsurval för ditt biblioteks utbud…
  Vi fäster stort värde i våra filmpubliceringar där vi prioriterar kvalitet framför kvantitet. I vår veckovisa #torsdagspremiär publicerar vi  nya titlar med egenförfattade synopser. På så sätt ger vi varje film mer utrymme och det blir betydligt lättare för kunder och låntagare att följa utbudets utveckling. Varje publicering lyfts fram t.ex. så här, på viddla.se samt på Viddlas Facebook-, Twitter– och Instagramkonton.
 • … kombinerat med bibliotekens möjligheter att delta
  Urvalet görs av våra filmkunniga redaktörer och de filmer som finns och adderas till Viddla blir tillgängliga för alla anslutna bibliotek. Vi involverar även våra anslutna kunder i urvalet genom att presentera listor på filmtitlar från våra leverantörer. Feedback från biblioteken på viken riktning katalogen ska ta är värdefull för oss.
 • katalogposter ingår
  För att skapa bästa möjliga upplevelse av Viddla för låntagarna (och biblioteken), ingår katalogposter enligt BTJ-standard kostnadsfritt till alla Viddlas filmer! Detta innebär att låntagarna direkt kan klicka sig vidare till filmen via t.ex. ”Viddla” eller ”strömmande film”, efter en katalogsökning. Hela Viddlas bestånd kommer löpande att uppdateras till anslutna biblioteks kataloger oavsett system, även till de som ej är anslutna till Bibliografisk service.
 • säkerheten främst
  Viddla har högsta DRM-skydd (krypteringsskydd) vilket skyddar både våra kunder och rättighetshavare och är ett krav från vissa av våra största rättighetshavare.
 • Över 1300 filmer
  Vi har tillgång till tusentals titlar från en mängd kontrakterade bolag men vi jobbar selektivt med urvalsprocessen men sätter heller ingen gräns för hur många titlar vi kommer att ta in i Viddla över tid.

Viddla - säkerhet och fakta
DRM – den säkraste krypteringsnivån både för kund och leverantör
För att säkerställa att endast registrerade användare till biblioteket har tillgång till filmerna är alla filmer skyddade med en digital kryptering, DRM, som står för Digital Rights Management.

Kryptering innebär att endast de användare som har behörighet kan starta och spela upp en film. DRM är även ett krav från alla stora filmbolag för att garantera att filmerna skyddas och ej kan kopieras eller på annat sätt olovligen nyttjas eller spridas. Genom att Viddla har fullständigt DRM-skydd möjliggörs att bolag så som SF och Warner tillåter att deras filmmaterial distribueras via Viddla.

De tekniska krav som ställs för DRM-skyddat material är mycket höga och är en av anledningarna till att Viddla till exempel för iOS endast tillåts via en specialdesignad app. Vi är även registrerade på streamalagligt.se. Mer info om DRM hittar du här och här hittar du oss på Streamalagligt.