Viddla – filmströmning för bibliotekets låntagare

Upptäck det nya sättet att låna film och håll ditt biblioteks filmutbud uppdaterat, levande och mer tillgängligt. Med Viddla ger du dina låntagare en större frihet att uppleva film när och var de vill i Sverige.

Alltid filmdags – med Viddla

Viddla är en smart filmströmningstjänst – utvecklad speciellt för dig och dina låntagare. Utbudet växer i snabb takt och urvalet görs av vår erfarna redaktion i samarbete med våra kundbibliotek. Tillsammans kan vi spegla och komplettera ditt befintliga utbud med allt från barnfilm till odödliga klassiker, prisbelönta storfilmer och dokumentärer.

Så funkar det

När ditt bibliotek tecknar ett Viddla-abonnemang får dina låntagare tillgång till tjänsten på viddla.se eller genom vår gratisapp för iOS (iPhone, iPad etc). Du kan påverka utbudet och presentera tips från ditt bibliotek, men annars sköter vi resten.

Vi levererar katalogposter till alla filmer och informerar om nyheter som gäller själva tjänsten. Vi jobbar även med att introducera filmer genom olika teman och inspirerande artiklar så att dina låntagare får möjlighet att upptäcka film de annars kanske missat.

Viddlas utbud fortsätter växa med nya titlar från de filmbolag vi har avtal med. Eftersom vi jobbar med DRM – den säkraste krypteringsnivån både för kund och leverantör, kan vi samarbeta med alla rättighetsinnehavare till film. Från stora bolag som SF, Atlantic, Sandrew, Scanbox, Njutafilms, Folkets Bio, Edge Entertainment och Studio S till mindre bolag som Angel, Majeng och BLD Media.

Viddlas utbud och urval

I början av 2017 lanserade BTJ Viddla med ca 200 filmer och under 2018 kommer Viddla att erbjuda minst 1200 filmer! Viddla arbetar med att leverera både bredd och kvalitet för att spegla och komplettera bibliotekens ordinarie filmutbud. I vårt urval fångar vi hela filmmediets bredd: Från barnfilm till odödliga klassiker, från storfilmer till dokumentärer samt naturligtvis internationella filmer från hela världen.

För barnen har vi en fantastisk guldgruva via vår tillgång till SF:s filmkatalog med alla Astrid Lindgrens älskade filmer men även nya favoriter som Fåret Shaun, Pettson & Findus och Alfons. Bland klassikerna hittar vi till exempel Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet och kan avnjuta Laurence Olivier i Hamlet. Dokumentärerna täcker sådant som mode – Dior and I, musik – Searching for Sugarman, och natur – Surikaterna, och exempel på de internationella filmerna är: Mustang (Turkiet), Tango Libre (Belgien) och Under körsbärsträden (Japan).

De storfilmer vi väljer ut är i regel de som vunnit olika priser och utmärkelser inom filmvärlden så som Slumdog Millionaire, som vunnit fantastiska åtta Oscars.

Koll på kostnaderna

Med Viddla slipper du uppstarts- eller investeringskostnader. Ditt bibliotek betalar bara för förbrukning och hur många lån en låntagare får göra per månad, avgör ni. Ett lån kostar 25 kr, och vi hjälper er gärna att ta fram en plan.

Vad behöver låntagaren?

 • ett lånekort med pin-kod hos ett bibliotek anslutet till Viddla
 • internetuppkoppling och en enhet att titta på: dator, platta eller mobil
 • gratisappen Viddla (för iOS-användare)
 • befinna sig i Sverige
 • ta sig till viddla.se eller bara söka i bibliotekets katalog

Fem korta om Viddla

 • ett växande kvalitetsurval för ditt biblioteks utbud…
  Vi fäster stort värde i våra filmpubliceringar där vi prioriterar kvalitet framför kvantitet. I vår veckovisa #torsdagspremiär publicerar vi ca 20 nya titlar med egenförfattade synopser. På så sätt ger vi varje film mer utrymme och det blir betydligt lättare för kunder och låntagare att följa utbudets utveckling. Varje publicering lyfts fram t.ex. så här, på viddla.se samt på Viddlas Facebook-, Twitter– och Instagramkonton.
 • … kombinerat med bibliotekens möjligheter att delta
  Urvalet görs av våra filmkunniga redaktörer och de filmer som finns och adderas till Viddla blir tillgängliga för alla anslutna bibliotek. Vi involverar även våra anslutna kunder i urvalet genom att presentera listor på filmtitlar från våra leverantörer. Feedback från biblioteken på viken riktning katalogen ska ta är värdefull för oss.
 • katalogposter ingår
  För att skapa bästa möjliga upplevelse av Viddla för låntagarna (och biblioteken), ingår katalogposter enligt BTJ-standard kostnadsfritt till alla Viddlas filmer! Detta innebär att låntagarna direkt kan klicka sig vidare till filmen via t.ex. ”Viddla” eller ”strömmande film”, efter en katalogsökning. Hela Viddlas bestånd kommer löpande att uppdateras till anslutna biblioteks kataloger oavsett system, även till de som ej är anslutna till Bibliografisk service.
 • säkerheten främst
  Viddla har högsta DRM-skydd (krypteringsskydd) vilket skyddar både våra kunder och rättighetshavare och är ett krav från vissa av våra största rättighetshavare.
 • 1200 filmer
  Vi har tillgång till tusentals titlar från en mängd kontrakterade bolag men vi jobbar selektivt med urvalsprocessen men sätter heller ingen gräns för hur många titlar vi kommer att ta in i Viddla över tid.

Viddla - säkerhet och fakta

DRM – den säkraste krypteringsnivån både för kund och leverantör
För att säkerställa att endast registrerade användare till biblioteket har tillgång till filmerna är alla filmer skyddade med en digital kryptering, DRM, som står för Digital Rights Management.

Kryptering innebär att endast de användare som har behörighet kan starta och spela upp en film. DRM är även ett krav från alla stora filmbolag för att garantera att filmerna skyddas och ej kan kopieras eller på annat sätt olovligen nyttjas eller spridas. Genom att Viddla har fullständigt DRM-skydd möjliggörs att bolag så som SF och Warner tillåter att deras filmmaterial distribueras via Viddla.

De tekniska krav som ställs för DRM-skyddat material är mycket höga och är en av anledningarna till att Viddla till exempel för iOS endast tillåts via en specialdesignad app. Vi är även registrerade på streamalagligt.se. Mer info om DRM hittar du här och här hittar du oss på Streamalagligt.

 

Så här beställer du ETT GRATIS TESTKONTO

Beställ ett testkonto för Viddla här genom att fylla i beställningsformuläret.
Du kan också kontakta Lisbeth Balint på 046–180 188 eller viddla@btj.se