Viddla

Med BTJ:s nya streamingtjänst kan biblioteken erbjuda låntagare att låna film när och var de vill (i Sverige)! Intresset för vår  filmtjänst Viddla är väldigt stort på den svenska biblioteksmarknaden. Över 150 bibliotek har i dagsläget anmält sitt intresse, så nu är det dags för dig att beställa tjänsten till ditt bibliotek!

Är du låntagare?

Klicka här för att komma direkt till viddla.se.

Viddlas app för iOS

Nu finns Viddlas app för Apple iOS för nedladdning! Med appen kan du titta på film direkt i din iPhone eller iPad. Appen finns tillgänglig via Appstore och är givetvis gratis.

Fem korta om viddla

 • Katalogposter ingår!
  För att skapa bästa möjliga upplevelse av Viddla för låntagarna (och biblioteken), ingår katalogposter enligt BTJ-standard kostnadsfritt till alla Viddlas filmer! Detta innebär att låntagarna direkt kan klicka sig vidare till filmen via t.ex. ”Viddla” eller ”strömmande film”, efter en katalogsökning. Hela Viddlas bestånd kommer löpande att uppdateras till anslutna biblioteks kataloger oavsett system, även till de som ej är kunder till Bibliografisk service.
 • Säkerheten främst
  Viddla har högsta DRM-skydd (krypteringsskydd) vilket skyddar både våra kunder och rättighetshavare och är ett krav från vissa av våra största rättighetshavare.
 • Urval…
  Vi fäster stort värde i våra filmpubliceringar där vi prioriterar kvalitet framför kvantitet. I #torsdagspremiär lyfter vi ca 10-12 nya titlar med egenförfattade synopser istället. På så sätt ger vi varje film mer utrymme och det blir betydligt lättare för kunder och låntagare att följa katalogens utveckling. Varje publicering lyfts fram t.ex. så här samt på Viddlas Facebook-, Twitter- och Instagramkonton.
 • …och bibliotekens möjligheter att delta
  Urvalet görs av våra filmkunniga redaktörer och de filmer som finns och adderas till Viddla blir tillgängliga för alla anslutna bibliotek. Vi involverar även våra anslutna kunder i urvalet genom att presentera listor på filmtitlar från våra leverantörer. Feedback från biblioteken på viken riktning katalogen ska ta är också värdefull för oss.
 • 1 200 filmer
  Vi har tillgång till tusentals titlar från en mängd kontrakterade bolag men vi jobbar selektivt med urvalsprocessen men sätter heller ingen gräns för hur många titlar vi kommer att ta in i Viddla över tid.

Viddlas utbud och urval

I början av 2017 lanserade BTJ Viddla med ca 200 filmer och under 2018 kommer Viddla att erbjuda ca 1200 filmer! Viddla arbetar med att erbjuda både bredd och kvalitet för att spegla och komplettera bibliotekens ordinarie filmutbud. I vårt urval försöker vi fånga hela filmmediets bredd: Från barnfilm till odödliga klassiker, från storfilmer till dokumentärer samt naturligtvis internationella filmer från hela världen.

För barnen har vi en fantastisk guldgruva via vår tillgång till SF:s filmkatalog med alla Astrid Lindgrens älskade filmer men även nya favoriter som Fåret Shaun och Pettson & Findus. Bland klassikerna hittar vi till exempel Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet och kan avnjuta Laurence Olivier i Hamlet. Dokumentärerna täcker sådant som mode – Dior and I, musik – Searching for Sugarman, och natur – Surikaterna, och exempel på de internationella filmerna är: Mustang (Turkiet), Tango Libre (Belgien) och Under körsbärsträden (Japan).

De storfilmer vi väljer ut är i regel de som vunnit olika priser och utmärkelser inom filmvärlden så som Slumdog Millionaire, som vunnit fantastiska åtta Oscars.

Vi informerar kontinuerligt om de nyheter som gäller själva tjänsten, som till exempel när nya filmbolag kopplas på eller nya tekniska lösningar presenteras, och jobbar även med att introducera filmer genom olika teman och inspirerande artiklar. Detta är både ett sätt att uppmärksamma film som besökarna kanske annars skulle missat, och även hjälpa låntagarna att bli mer bekanta med urvalet.

Viddla utökar beståndet kontinuerligt varje torsdag med #torsdagspremiär, där vi presenterar nya titlar från de filmbolag vi har avtal med, bland annat stora SF, Atlantic, Sandrew, Scanbox, Njutafilms och Studio S men även flertalet små som Angel, Majeng och BLD Media.

Hur fungerar Viddla?

Vad behöver låntagaren?

 • Ett lånekort med pin-kod hos ett bibliotek anslutet till Viddla
 • Internetuppkoppling och en enhet att titta på: dator, platta eller mobil
 • Befinna sig i Sverige
 • Börja viddla på viddla.se

Vad gäller för biblioteket?

 • Anslut till Viddla
  Beställ Viddla genom att klicka på knappen nedan och fylla i formuläret. Du kan också kontakta Christian Johansson på 046–180 186 eller viddla@btj.se
  Beställ Viddla här
 • Bestäm antal lån
  Hur många lån en låntagare får göra per månad, avgör respektive bibliotek. Det går självklart att justera antalet lån beroende på förbrukning
 • Inga start- eller abonnemangsavgifter
  Kostnaden för Viddla baseras 100% på förbrukning. Ett lån kostar 25 kr

Viddla – säkerhet och fakta

DRM – den säkraste krypteringsnivån både för kund och leverantör
För att säkerställa att endast registrerade användare till biblioteket har tillgång till filmerna är alla filmer skyddade med en digital kryptering, DRM, som står för Digital Rights Management. Kryptering innebär att endast de användare som har behörighet kan starta och spela upp en film. DRM är även ett krav från alla stora filmbolag för att garantera att filmerna skyddas och ej kan kopieras eller på annat sätt olovligen nyttjas eller spridas. Genom att Viddla har fullständigt DRM-skydd möjliggörs att bolag så som SF och Warner tillåter att deras filmmaterial distribueras via Viddla. De tekniska krav som ställs för DRM-skyddat material är mycket höga och är en av anledningarna till att Viddla till exempel för iOS endast tillåts via en specialdesignad app. Mer info om DRM hittar du här 

Viddla-fakta

Beställ Viddla här

Kontakta viddla@btj.se om du har några frågor.